Luoma

Laskentatavasta riippuen 600 – 1 000 asukkaan Luoma on pirteä maalaiskylä läntisellä Uudellamaalla. Ikääkin kylällä on; historiallisten löydösten perusteella täällä on saattanut olla asutusta jo pian kivikauden jälkeen. Itse säveltäjä Jean Sibeliuksen kerrotaan löytäneen Vitträsk-järven rannalta kalliomaalauksia, jotka ovat peräisin niinkin varhaiselta ajalta kuin 3 000 – 500 eaa.

Pääkaupungin kyljessä sijaitseva Luoma (ruots. Bobäck) on miljööltään kaunista uusmaalaista maaseutua. Täältä löytyy upeaa luontoa, merenrantaa (Luomanlahti) ja kirkasvetinen Vitträsk-järvi. Vanhat, hyvinhoidetut maatilat ovat asuttuja ja pellot viljeltyjä. Kylä taitaa tosin nykyään olla kuuluisampi hevostiloistaan – ja yllättävän monen luomalaisen pihapiirissä kaakattaa myös kanoja.

Huviloiden ja sotilaiden Luoma

1900-luvun alkupuoliskolle asti Luoma tunnettiin huviloistaan, joihin pääkaupunkilaiset saapuivat höyrylaivalla tai junalla kesälomaansa viettämään. Nykyään turistien ja liikematkailijoiden ehdottomat suosikit ovat Hvitträskin museo sekä Majvikin kurssikeskus.

Porkkalan vuokra-aika 1944-1956 oli Luomassa dramaattista aikaa. Kylä halkaistiin kahtia ja suuri osa Neuvostoliiton hallussa olleista kiinteistöistä tuhoutui 12 vuoden aikana peruuttamattomasti. 1950-luvun lopulta lähtien kylän asukasluku on hiljalleen kasvanut, ja Luomaan sekä aivan sen kupeeseen on noussut kaksi koulua, ruotsinkielinen Bobäcks skola sekä suomenkielinen Masalan koulu.

Aktiivinen Luoma

VPK:n talo ja nuorisoseurantalo ovat maalaiskylän perinteistä ydintä, ja Luomassa onkin vilkasta yhdistystoimintaa ja hyvä yhteishenki. Kaksikieliseen kylään olisi enemmän muuttajia kuin mitä täällä on asuntoja tai tontteja tarjolla. Luomassa asuu ja työskentelee yrittäjiä, käsityöläisiä, taiteilijoita sekä IT-väkeä, jotka haluavat työskennellä nimenomaan kotoa käsin. Ehkä maisemat inspiroivat?

Vuoden 2004 uusmaalaiseksi kyläksi valittu Luoma on aktiivisten ihmisten kylä, jossa viihdytään. Tänne on helppo tulla junalla, autolla tai polkupyörällä – ja maalaisromantikoille tiedoksi, että Luomasta löytää vielä viehättäviä mutkaisia hiekkateitä ja Suomi-filmien maisemia.

Luomalainen- tiedotuslehtinen

Luomalainen on Luoman kyläyhdistyksen lanseeraama tiedotuslehtinen. Kyläyhdistys haluaa jatkossa kertoa sen kautta kylän tapahtumista ja asioista, jotka läheisesti liittyvät kylän arkeen ja kyläläisten elämään. Luomalaisen löydät pdf tiedostona tästä: LUOMALAINEN_marraskuu_2021

Lue Luoma-kirja

Lue lisää Luomasta ja sen historiasta kyläyhdistyksen julkaisemasta kirjasta ”Luoma – kylä Kirkkonummella”. (toim. Hans Brenner). Saatavana kyläyhdistyksestä.
P.S. Suomesta on helppo löytää samannimisiä paikkakuntia. Luomalla on oma piskuinen kaimansa Ilmajoella Pohjanmaalla – ja jos nimi on enne, voiko kaimakaan muuta olla kuin mitä mutkattomin ja mukavanoloinen maalaiskylä.