Sommarfest för byborna

på Hvitträsk 20.8. kl. 15: 150 år har förflutit sedan Eliel Saarinen föddes.

Födelsedagsfesten firas i muséets trädgård med jubileumskaffe. Blåbärspaj gjord enligt Loja Saarinens recept smakar då vi samtidigt lyssnar på sommaraktiga melodier framförda av Bobäcks Skolas kör. Vi förflyttar oss till muséets sal kl. 17, där programmet inleds av en stråkkvintett ur Kyrkslätts Kammarmusikorkester. Programmet i salen fortsätter som en paneldiskussion mellan Pepita Ehrnrooth-Jokinen, Johan Åkerlund, Christer och Henrik Sandholm, Torolf Widenius samt Risto eller Antti Voipio som tillhör Eliels släkt. Diskussionen belyser hur Saarinens har påverkat byn och dess invånare och hur byborna har påverkat Saarinens. Vi hör också om Bobäck bys och Arkitektbyrån Geselius-Saarinen-Lindgrens historia samt om muséets skeden ända från begynnelsen till nutid. Under diskussionen hör vi intressanta berättelser om bl.a. kraftverket, Bobäcks Skola, Bobäck bäcken, ångfartyget Adlercreutz, hällmålningarna. Vi presenterar den inredningskudde som förverkligats på basen av delkopian av Loja Saarinens verk The Festival of the May Queen. Produkten finns att köpa på Artemik.

Inträde till priset av en museibiljett eller med museikort. Tillställningen spelas in. Programförändringar är möjliga.

Helsinki Design Week 8. – 17.9.2023

Helsinki Design Week besöker detta år Hvitträsk under tre eftermiddagar i september. Konstkvällarna erbjuder en möjlighet till fördjupning i konstens värld, att lyssna på intressanta diskussioner och berättelser om konstnärerna, om arkitekterna och om kulturhistorien. Som en del av konstkvällen har du också möjlighet att bekanta dig med Arabias Konstavdelningsförenings utställning Ateljéliv om nutidskeramik, med arkitekthemmet Hvitträsk och med muséets vackra omgivning.

Konstkvällen den 9.9 kl. 15: Tidslinjen 150 år

Under diskussionstillfället Tidslinjen 150 år bekantar vi oss med två 150-årsjubilarer: en tidigare boende på Hvitträsk, stjärnarkitekten Eliel Saarinen samt Arabia och deras fascinerande berättelser. I diskussionen deltar Elise Simonsson som forskar i Arabias historia, professor Heikki Orvola och keramikkonstnär Heini Riitahuhta från Arabias Konstavdelningsförening, tidigare museiföreståndaren på Hvitträsk Pepita Ehrnrooth-Jokinen, släktingar till Eliel Saarinen samt bybor från Bobäck. Under kvällen presenteras också Juhlat-serien som Arabias Konstavdelningsförening har planerat för Arabia samt keramikkonstnären och formgivaren Heini Riitahuhtas Huvila-ask. Biljetterna till tillställningen kommer till försäljning i juni.

Konstkvällen den 14.9 kl. 17: Keramikföremål som en del av arkitekturen

Vilken är keramikföremålens roll som en del av offentlig arkitektur? Kom och lyssna på en paneldiskussion som förs delvis på engelska. Vi får besök av två internationellt kända New York-gallerister, Juliet Burrows från Hostler Burrows och Kim Hostler från HB381. I diskussionen deltar också arkitekt Samuli Miettinen från JKMM Arkkitehdit som ansvarar för Nationalmuséets tillbyggnad samt formgivarna från Arabias Konstavdelningsförening, skulptörerna Pekka Paikkari och Sakari Kannosto. Diskussionen leds av fackboksförfattaren och inredningsarkitekten Maaretta Tukiainen. Under kvällen presenteras också Juhlat-serien som Arabias Konstavdelningsförening har planerat för Arabia samt keramikkonstnären och formgivaren Heini Riitahuhtas Huvila-ask.

Konstkvällen 16.9 kl. 15: Loja Saarinens textilkonstverk The Festival of the May Queen

Kom och bekanta dig med det praktfulla textilkonstverket The Festival of the May Queen som Loja Saarinen donerat samt med den delkopia som har gjorts. Vid tillställningen berättar Ann Jonasson från Bobäck som vävde delkopian och Byaföreningens tidigare ordförande Stefan Winquist om verkets historia och dess betydelse. Du får bekanta dig med själva delkopian samt förverkligandet av textilverket. Dessutom kommer husbonden på Fasa Gård Johan Åkerlund för att presentera de brev som Loja Saarinen skrivit till Åkerlunds morföräldrar där hon berättar om sin donation och dess färd till Bobäck. Bobäcks Skolas rektor Teresia Kajanti berättar om växelverkan mellan skolan och muséet och hur delkopian har inverkat på eleverna och deras kreativitet. Här presenteras också den inredningskudde som Bobäcks Byaförening förverkligat och som har inspirerats av verket och som även kan köpas på Hvitträsk.

Biljetterna kommer till försäljning i juni. Notera, att antalet biljetter är begränsat. Museikortet gäller även som biljett. Tillställningen spelas in. Programförändringar är möjliga.